PROJECT 133

IMG_0357
IMG_0367
DSC00754
DSC00788
DSC00760
DSC00992
DSC00954
IMG_0371
Untitled_Panorama1
IMG_0343
IMG_0285
IMG_8366
IMG_8377
IMG_8373
IMG_8370
IMG_8286
DSC01045
IMG_0283
DSC01089
DSC01037
DSC01016
DSC00932
DSC00942
DSC00909
DSC00816
DSC00798
IMG-20160608-WA0016
IMG-20160608-WA0012
IMG-20160608-WA0010
IMG-20160608-WA0013
First Day_Panning Shot
plans
elev1_
elev2_
elev3_
sect1
esterno foto finale 2017-04-05
SCALA1 ED 2017-04-17
CAMERA ED 2017-04-20
CUCINA ED 2017-04-20
HOUSE133_Drawing1
HOUSE133_Drawing2

The project is a result of a strong sensibility between the lived-in and the surrounding built environment and of a desire for re-conceptualising living space in a not-traditional way and for exploring typological hybrids.

The two uses, live and work, are deliberately separate and their spatial organisation different. The studios extend on the ground floor reaching, at the back, a shared private courtyard; with little outlooks they have an internal vernacular nature and a meditative essence.

The living space holds a central position and, through a series of framed views, aims at connecting internal living spaces with its urban surrounding: the Church, the butterfly Roof-scape, the Workshops.

The house’s composition seeks to mediate between the two very different neighbouring typologies: the Victorian house and the industrial units; hence the translucent circulation core, designed as an extrusion of the Victorian house side wall, forms a spacer between the build and the Victorian residential dwelling.

The scheme uses the adjoining architecture as a context for orientation, as well as a basis for finding its own exploratory structure. Ever so slightly reminiscent of the industrial workshops on other side of the project, the façade consists of seemingly stacked cubical shapes rhythmically articulated. Unlike the front, the rear elevation is a composition of large blank elements and a series of stacked volumes and articulated openings. The project is a low carbon residence designed and constructed using pre-manufactured cross laminated timber system. The elevation is wrapped in a dark timber cladding a modern application of the ancient Japanese art of burning timber. Simultaneously the two strong bricks elements: the side wall and the chimney bring weight and enhance weightlessness; they bring the time component to the project, set as ruins of a recent past, memories of the place. Colours and reflections, natural and high quality finishes add sophistication to the interiors.

Photography by Jesus Uber

©2017 by Mad Atelier

42 Lower Clapton Road

E5 0PD London

info@mad-atelier.com

+44 020 8510 3605

Opening hours 

Monday - Friday:    10:30 - 6:30

Saturday:                 11:00 - 6:00

Sunday:                    11:00 - 5:00

Terms and conditions